Rodiče i školy se snaží ušetřit. Místo do hor, míří do Olešnice.

15. února 2016

Sdílejte s přáteli

Rok od roku se zvyšuje zájem o organizaci lyžařských kurzů žáků základních škol ve Ski-areálu Olešnice. „Drahé kurzy žáků na horách spojené s ubytováním a stravováním si už velká část rodičů nechce, nebo nemůže dovolit. Proto vedení škol přechází pro lyžařský výcvik na levnější alternativu výcviku. Ráno odjíždí na Ski-areál Olešnice a v odpoledních hodinách se zase vrací. V nejbližších dnech tento model využije například ZŠ Přemyslovo náměstí 1, z brněnské MČ Slatina,“ uvedl Zdeněk Peša, starosta města Olešnice.

Garance sněhu a v dopoledních hodinách volných vleků, je pro organizátory lyžařských kurzů velmi vítaná. Navíc olešnický svah je široký a pro lyžařský výcvik dětí jako stvořený.

„Zájem ze strany škol, ale i školek mohu jen potvrdit.  V loňském roce se přijelo učit nebo zdokonalovat v lyžování asi 2300 dětí. Letos jich už evidujeme 3000. Kurzy stále probíhají a jsou nahlášené až do konce února,“ doplnila Petra Bártová, zástupce provozovatele Ski-areálu Olešnice.

Vedle možnosti zapůjčení vybavení přímo v půjčovně Ski-areálu pro děti, jejichž rodiče nechtějí nakupovat drahé vybavení, je přímo v místě možné využít i stravování a dojezd pár desítek kilometrů pro autobus také nenavyšuje příliš náklady kurzu.

„Svah využívají školy pro lyžování mladších dětí – 1. stupně škol, ale i pro lyžařské kurzy žáků 7. a 8. ročníků. Pro Ski-areál je školní lyžování zajímavým využitím sjezdovky, vleků i stravovacích kapacit v době, kdy je volná kapacita. V letošní sezóně je zájem mimořádný, na parkovišti je možné vidět i šest autobusů malých lyžařů. Kapacita sjezdovky i vleků však má ještě dost velkou rezervu pro případné další zájemce ze strany škol v příští sezóně,“upřesnil starosta Peša.

Sjezdovky se ale plní i v odpoledních a večerních hodinách a pochopitelně nejvíce o sobotách a nedělích. To je zase ideální pro dětské lyžování v doprovodu rodičů. Zde působící lyžařská škola je o víkendech plně využita, k dispozici jsou až tři desítky lyžařských instruktorů.

„Pokud to zjednoduším, jsme připraveni na jakéhokoliv sportovce. Myslíme i na tělesně postižené lyžaře. Máme již pár let, jako jediní v širokém okolí, bezbariérový přístup jak na svah, tak do restaurace i na WC,“ uzavřela Bártová.

Autor: PaedDr. Zdeněk Peša

15. února 2016